Tattoo informatie

file4521Een tattoo is niet zomaar een plaatje, zoiets moet je niet in een opwelling laten zetten. Het is iets waar je de rest van je leven mee draagt! Dus laat je een tattoo plaatsen, dan moet je daar ook trots op zijn! En daar willen wij jou zo goed mogelijk in adviseren en begeleiden! Zodat je met een blij en fijn gevoel onze studio weer uit gaat! Onze doelstelling is juist om die mensen te bereiken die al jaren een tattoo willen maar die zich niet thuis voelen in de “stereo type tattooshop”! Omdat wij alleen op afspraak werken, zijn wij voor 100% gericht op de klant! Zeg nu zelf: vind jij het fijn als een ander toe kijkt hoe dat jij een tattoo laat zetten. Op wat voor plaats dan ook? Ook nemen wij of plannen extra tijd in, mocht dat nodig zijn. Bij ons ben je een persoon met gevoelens en geen volgende klant!
Wij zetten tattoo’s vanaf 18 jaar! En wij zetten geen racistische leuzen en/of tekens en ook geen skulls (doodskoppen). Na het zetten van de tattoo hebben wij geen invloed meer op de genezing ervan. Je bent hiervoor zelf verantwoordelijk. Zorg ervoor dat je deze informatie naleeft en goed bewaard zodat je het altijd nog eens kan raadplegen. Heb je vragen of twijfel je ergens over neem dan contact met ons op. Mocht een door ons gezette tattoo na uithelen (6 weken) niet helemaal dekkend zijn qua kleur, dan kan je deze door ons binnen 3 maanden kosteloos laten bijwerken. Mits dat deze goed is verzorgd. Na deze periode zullen wij een vergoeding in rekening brengen.

Informatie van de risico's van tatoeages

Je bent van plan een tatoeage te laten aanbrengen. De GGD vindt het van belang om je van tevoren te informeren over een aantal mogelijke risico's. Het aanbrengen van een tatoeage is een huiddoorborende handeling. Door een juiste werkwijze en een juist gebruik van de apparatuur moet voorkomen worden dat je besmet wordt met bloedoverdraagbare ziekten, zoals Hepatitis B en C. Daarnaast kunnen door slechte verzorging en onhygiënische behandeling (zowel door jezelf als door de behandelaar) wondinfecties ontstaan die schadelijk zijn en je tatoeage er niet mooier op maken. Onder de 16 jaar wordt een tatoeage sterk afgeraden. Wil je het toch en je bent onder de 16 jaar, dan moet je wettige vertegenwoordiger meekomen naar de studio. Voordat je een tatoeage laat aanbrengen word je gevraagd een toestemmingsformulier (een verklaring) in te vullen. In dit toestemmingsformulier staan o.a. een aantal vragen over je gezondheid. Het invullen van het toestemmingsformulier is voor je eigen veiligheid. Ben je onder de 16 jaar dan moet je wettige vertegenwoordiger het toestemmingsformulier tekenen en zich legitimeren. Het toestemmingsformulier blijft in het bezit van de tatoeëerder en wordt vertrouwelijk behandeld.

Het aanbrengen van een tatoeage

Tijdens het aanbrengen van een tatoeage worden met kleine naalden inkt- en pigmentstoffen onder de huid aangebracht. Hierdoor ontstaat een voor het leven blijvende afbeelding. De inkt- pigmentstoffen moeten aan strenge eisen voldoen. Dit wordt gecontroleerd door de Voedsel en Waren Autoriteit. Voordat de tatoeage wordt aangebracht, wordt de huid schoongemaakt en gedesinfecteerd. Zo nodig wordt de huid geschoren. Dit moet gebeuren met een nieuw wegwerpscheermesje. Het aanbrengen van een tatoeage moet zo hygiënisch mogelijk gebeuren. Dat wil zeggen; de naald die door de huid gaat, mag niet eerder gebruikt zijn, moet uit een steriele verpakking komen en mag niet met de blote handen worden aangeraakt. De inkt die gebruikt wordt moet eveneens steriel zijn. De inkt die voor jou gebruikt wordt zit in kleine inktcupjes en mag alleen voor jou worden gebruikt. Overgebleven inkt wordt weggegooid. Tijdens het aanbrengen van de tatoeage worden tissues gebruikt. Uiteraard moeten de tissues schoon zijn en direct na gebruik worden weggegooid. De tatoeëerder draagt tijdens het aanbrengen van je tatoeage handschoenen en vervangt deze handschoenen telkens als hij of zij iets anders aanraakt dan het tatoeëerapparaat, een tissue of je huid. Na afloop wordt de getatoeëerde plek verzorgd en afgedekt.

Het verzorgen van de tatoeage

Een pas aangebrachte tatoeage is vergelijkbaar met een schaafwond. De wond die door het tatoeëren is ontstaan heeft tijd en zorg nodig om te genezen. Met een goede verzorging is de wond na ca. 1 week genezen. Je krijgt van de tatoeëerder mondelinge en schriftelijke instructie mee hoe je de tatoeage moet verzorgen. In de instructie moet o.a. staan dat je bij klachten (hevige roodheid, zwelling, pussen, wondvocht) contact moet opnemen met je huisarts. Gedurende de genezingstijd raden wij je aan om niet te zwemmen, niet in bad te gaan (douchen mag wel), niet te zonnebaden (ook niet onder de zonnebank) en geen gebruik te maken van de sauna en/of bubbelbad. Gebruik ook na de genezingstijd op je tatoeage altijd een hoge beschermingsfactor tijdens het zonnen.

Je gezondheid

Als je lijdt aan 1 van de onderstaande gezondheidsklachten raadt de GGD je af om een tatoeage te laten aanbrengen:

 • Diabetes
 • Hemofilie
 • Chronische huidziekte
 • Contactallergie
 • Immuunstoornis
 • Hart- en vaatafwijkingen
 • Bij het gebruik van antistollingsmiddelen
 • Op plaatsen waar je plastische chirurgie of radiotherapie hebt ondergaan
 • Op plaatsen waar zich bulten, donkere moedervlekken, zwellingen of andere vormen van irritatie op lichaam voordoen

Tijdens het aanbrengen van de tatoeage mag je niet onder invloed van alcohol of drugs zijn. Ook indien je zwanger bent, wordt het aanbrengen van een tatoeage afgeraden. Zorg dat je goed uitgerust bent, goed hebt gegeten en breng de tatoeëerder op de hoogte van zaken waarvan je denkt dat deze belangrijk zijn (bijvoorbeeld medicijnengebruik, allergieën, overgevoeligheidsreacties, onder behandeling zijn van een dermatoloog e.d.)

Nazorg instructies voor tatoeages

De genezingstijd van een tatoeage bedraagt ongeveer een week. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol. Tijdens het genezingsproces kan de tatoeage gaan jeuken. Persoonlijke hygiëne is tijdens de genezingstijd van de tatoeage absoluut noodzakelijk. Direct na het tatoeëren is de getatoeëerde plek afgedekt met een wondspray (pleisterspray), een steriel kompres of een steriel zelfklevende transparante folie. Als de tatoeagewond met een steriel kompres (niet doorzichtig) is afgedekt kunt u het kompres na enkele uren verwijderen en de wond behandelen zoals hieronder beschreven. De wondspray (pleisterspray) of zelfklevende transparante folie moet u laten zitten totdat de wond genezen is (3 tot 6 dagen). U kunt met de wondspray en de folie gewoon douchen. De wondspray slijt er van zelf af. Als er wondvocht onder de folie ontstaat kan de folie er eerder afvallen. Behandel de tatoeagewond dan als volgt:

 • Raak de tatoeage zo min mogelijk aan met de handen.
 • Was met schone handen voorzichtig de getatoeëerde plek 2 maal per dag met een milde ongeparfumeerde zeep, totdat de wond genezen is.
 • Dep de wond na het wassen met een schone handdoek of een tissue voorzichtig droog.
 • Druppel geen wond desinfecteermiddelen zoals Sterilon of Betadine op de wond.
 • Draag geen pleisters of verband over de tatoeage.
 • Draag bij een tatoeage geen strakke of vuile kleding op de wond.
 • Vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater (chloorzwembaden, bubbelbaden, natuurlijk zwemwater). Maak tevens geen gebruik van sauna of stoombad.
 • Stel de getatoeëerde plek niet bloot aan de zon of zonnebank (ook niet met een zonnebrandmiddel).
 • Gebruik ook na de genezingstijd op de tatoeage altijd een hoge beschermingsfactor tijdens het zonnen.
 • Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, pussen, kleurverandering van de wond of bij pijn altijd contact op met de huisarts.

Tot slot: Na het zetten van de tattoo hebben wij geen invloed meer op de genezing ervan. Je bent hiervoor zelf verantwoordelijk. Zorg ervoor dat je deze informatie naleeft en goed bewaard zodat je het altijd nog eens kan raadplegen. Heb je vragen of twijfel je ergens over neem dan contact met ons op. Mocht een door ons gezette tattoo na uithelen (6 weken) niet helemaal dekkend zijn qua kleur, dan kan je deze door ons binnen 3 maanden kosteloos laten bijwerken. Mits dat deze goed is verzorgd. Na deze periode zullen wij een vergoeding in rekening brengen.