Piercing informatie

voorbeelden_oorpiercingJe bent van plan een piercing te laten aanbrengen. De GGD vindt het van belang om je van tevoren te informeren over een aantal mogelijke risico's. Het aanbrengen van een piercing is een huiddoorborende handeling. Door een juiste werkwijze en een juist gebruik van de apparatuur moet voorkomen worden dat je besmet wordt met bloedoverdraagbare ziekten, zoals Hepatitis B en C. Daarnaast kunnen door slechte verzorging en onhygiënische behandeling (zowel door jezelf als door de behandelaar) wondinfecties ontstaan die schadelijk zijn en je piercing er niet mooier op maken. Onder de 16 jaar is een piercing alleen toegestaan als je een wettige vertegenwoordiger mee komt naar de studio. Voordat je een piercing laat aanbrengen word je gevraagd een toestemmingsformulier (een verklaring) in te vullen. In dit toestemmingsformulier staan o.a. een aantal vragen over je gezondheid. Het invullen van het toestemmingsformulier is voor je eigen veiligheid. Ben je onder de 16 jaar dan moet je wettige vertegenwoordiger het toestemmingsformulier tekenen en zich legitimeren. Het toestemmingsformulier blijft in het bezit van de piercer en wordt vertrouwelijk behandeld.

Het aanbrengen van een piercing

Voor het aanbrengen van de piercing wordt de huid schoongemaakt en gedesinfecteerd. Het aanbrengen van een piercing moet steriel gebeuren. Dat wil zeggen; de naald en het sieraad die door je huid gaan, moeten uit een steriele verpakking komen en mogen niet met de blote handen worden aangeraakt. De piercer draagt tijdens het aanbrengen van je piercing handschoenen die vlak voor het aanbrengen van je piercing gedesinfecteerd worden met alcohol 70-80%. Het aanbrengen van een piercing kan heel even pijn doen. Het is de piercer echter verboden om je, zonder toestemming van een arts, te verdoven.
Het verzorgen van een piercing
Een pas aangebrachte piercing is vergelijkbaar met een diepe wond in je huid. Het is heel belangrijk dat je de piercing goed verzorgt. Je krijgt van de piercer mondelinge en schriftelijke instructie mee hoe je de piercing moet verzorgen. In de instructie moet o.a. staan hoe de piercing verzorgd moet worden en dat je bij klachten (hevige roodheid, zwelling, pussen, wondvocht) contact moet opnemen met je huisarts. De wond die door het piercen is ontstaan heeft tijd en zorg nodig om te genezen. Het helen van een piercing wond duurt soms lang (van 6 tot 9 maanden). Bij sommige mensen ontstaat als gevolg van het aanbrengen van een piercing littekenweefsel. Bovendien kan het gebeuren dat de piercingwond lelijk geneest als deze ontstoken is geweest. Van sommige is nog niet bekend wat de gevlogen zijn op latere leeftijd.

Het verzorgen van een piercing

Een pas aangebrachte piercing is vergelijkbaar met een diepe wond in je huid. Het is heel belangrijk dat je de piercing goed verzorgt. Je krijgt van de piercer mondelinge en schriftelijke instructie mee hoe je de piercing moet verzorgen. In de instructie moet o.a. staan hoe de piercing verzorgd moet worden en dat je bij klachten (hevige roodheid, zwelling, pussen, wondvocht) contact moet opnemen met je huisarts. De wond die door het piercen is ontstaan heeft tijd en zorg nodig om te genezen. Het helen van een piercing wond duurt soms lang (van 4 weken tot 9 maanden). Bij sommige mensen ontstaat als gevolg van het aanbrengen van een piercing littekenweefsel. Bovendien kan het gebeuren dat de piercingwond lelijk geneest als deze ontstoken is geweest. Van sommige is nog niet bekend wat de gevlogen zijn op latere leeftijd.

Je gezondheid

Als je lijdt aan 1 van de onderstaande gezondheidsklachten raadt de GGD je af om een piercing te laten aanbrengen.

 • Diabetes
 • Hemofilie
 • Metaalovergevoeligheid
 • Immuunstoornis
 • Hart- en vaatafwijkingen
 • Bij het gebruik van antistollingsmiddelen
 • Op plaatsen waar je plastische chirurgie of radiotherapie hebt ondergaan
 • Op plaatsen waar zich bulten, donkere moedervlekken, zwellingen of andere vormen van irritatie op je lichaam voordoen

Zorg dat je goed uitgerust bent, goed hebt gegeten en breng de piercer op de hoogte van zaken waarvan je denkt dat deze belangrijk zijn (bijvoorbeeld medicijnengebruik, allergieën, overgevoeligheidsreacties, epilepsie e.d.) Tijdens het aanbrengen van de piercing mag je niet onder invloed van alcohol of drugs zijn.

Nazorg instructies voor piercings

De genezingstijd van een piercing verschilt per piercing (zie hieronder) en kan ook per persoon verschillen. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol. Persoonlijke hygiëne is tijdens de genezingstijd van de piercing absoluut noodzakelijk. Direct na het piercen kan de gepiercete plek rood worden en flink opzwellen. Als je een te klein ringetje of staafje hebt laten zetten is er een grotere kans op infectie en complicaties. Gedurende de genezingstijd moet het ringetje of staafje voortdurend ruimte hebben en niet te strak of te los zitten. De piercing moet worden beschouwd als een wond en ook zodanig behandeld worden. Voor een zo goed en vlot mogelijke genezing moeten de volgende regels in acht worden genomen:

 • Raak de piercing zo min mogelijk aan met de handen.
 • Was met schone handen voorzichtig de omgeving van de wond 2 maal per dag met een milde ongeparfumeerde zeep, totdat de wond genezen is.
 • Dep de omgeving van de wond na het wassen met een schone handdoek of een tissue voorzichtig droog.
 • Houd de piercing na het wassen zoveel mogelijk droog.
 • Smeer geen zalf, Purol, Vaseline of iets dergelijks op de wond.
 • Druppel geen wonddesinfecteermiddelen zoals Sterilon of Betadine op de wond.
 • Draag geen pleisters over de piercing, behalve kortdurende indien nodig tijdens sportactiviteiten.
 • Draag bij een bodypiercing (bijv. tepel of navelpiercing) geen strakke of vuile kleding.
 • Vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater (chloorzwembaden, bubbelbaden, natuurlijk zwemwater).
 • Maak tevens geen gebruik van sauna of stoombad. Verwijder nooit zelf het sieraad. Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, pussen, kleurverandering, uitgroei- of afstotingsverschijnselen van de wond of bij pijn altijd contact op met de huisarts.

Specifieke nazorginstructie voor orale piercings:

 • Een tong- lippiercing (of andere piercing in de mond) verdient extra aandacht na eten, drinken en roken en na elk ander oraal contact. Poets geregeld de tanden (de mond plaquevrij houden met bijv. een tandpasta op basis van een zoutoplossing) en spoel zonodig met mondwater op basis van een cloorhexidineoplossing.
 • Vermijd kussen of ander soort oraal contact gedurende het genezingsproces.

Indicatie van genezingstijden van piercings

 • Oorlel 6-9 weken
 • Kraakbeen oor 3-9 maanden
 • Neus (neusvleugels en neustussenschot
 • 7-9 weken Lip
 • 7-9 weken Wenkbrauw
 • 6-8 weken Tong
 • 6-9 maanden Navel
 • 3-6 maanden Tepel

De recentelijk geplaatste piercing zal over het algemeen enkele dagen gevoelig zijn of wat pijn doen. Daarna moet de pijn verdwenen zijn. Is dit niet het geval dan moet de huisarts ingeschakeld worden. Verwijder het sieraad niet voordat een arts bezocht is. Tijdens de genezingstijd mag het sieraad niet verwijderd worden, tenzij er sprake is van een allergische reactie. Dit ter voorkoming van het dichtgroeien van de piercing en infectiegevaar.

Tips van "Jinx"

Ziekenhuis: Als je door de scan moet, of foto’s moet laten maken van plaatsen waar een piercing zit. Of als je een operatie moet ondergaan en er word gevraagd je (metalen) piercing te verwijderen. Kom dan van tevoren bij ons langs en wij zetten er dan (indien nodig) tijdelijk een plastic flexibele staafje in. Altijd eerst overleggen met de behandelende arts of specialist.
Zwanger: Ook bij een zwangerschap is een flexibele plastic staafje de uitkomst! Overleg eerst met je behandelende arts of verloskundig.

Tot slot:

Na het zetten van de piercing hebben wij geen invloed meer op de genezing ervan. Je bent hiervoor zelf verantwoordelijk. Zorg ervoor dat je deze informatie naleeft en goed bewaard zodat je het altijd nog eens kan raadplegen. Heb je vragen of twijfel je ergens over neem dan contact met ons op. Indien nodig maken we een afspraak en dan kijken we wat het probleem is en welke oorzaak het zou kunnen hebben. We willen je zoveel als nodig bijstaan, met goed advies en hulp.

LET OP: Balletjes e.d, vooral die schroefbaar zijn, kunnen losraken. Controleer dit regelmatig. Je bent zelf verantwoordelijk voor het verlies ervan.

** Wij wensen jou heel veel plezier en succes met je nieuwe aanwinst! **